Zoek in deze groep

Leden van de groep

Kennisplatform preservation

Kennisplatform preservation

Eigenaar: Pepijn Lucker

Leden van de groep: 67

Omschrijving:

Waarom het Kennisplatform Preservation?

Overheidsinformatie duurzaam toegankelijk maken kent grote uitdagingen. Er is een groeiende variatie aan soorten informatie, gebruikte softwareformaten en informatiedragers. Maar techniek veroudert en raakt in onbruik. Daarnaast worden informatieobjecten complexer in vorm, structuur, samenhang en afhankelijkheid. Hoe zorgen we dat iedereen overheidsinformatie in de toekomst kan inzien en begrijpen? Preservation  zorgt dat digitale informatie authentiek en bruikbaar blijft.

Het Kennisplatform Preservation is bedoeld voor het samen ontwikkelen en uitwisselen van kennis.  Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van een ‘preservation policy’ of het omgaan met bestandsformaten.

Denk en praat mee

Ben je werkzaam  - of geïnteresseerd - in het vakgebied preservation? Dan ben je van harte welkom als lid van dit kennisplatform. Leden kunnen deelnemen aan blogs en discussies, vragen stellen en informatie delen. Lees hier hoe Pleio werkt, hoe je bijdragen plaatst en meedoet met dit platform.

Actueel

Trekker van dit kennisplatform is Pepijn Lucker (Nationaal Archief). Het Kennisplatform Preservation is onderdeel van het Nationaal Kennisnetwerk Archieven.

Tag(s) (komma gescheiden):
  • Pim Oxener
   Als het gaat om (softwarematig) converteren van exotische bestandsformaten naar een van de voorkeursbestandsformaten: kent iemand conversiesoftware waarvan de wijze van converteren zodanig is beschreven dat duidelijk is welke verliezen/veranderingen...
   • Remco van Veenendaal
    Levendige informatiesessie preservationtools bij Het Utrechts Archief
    Wat doen de preservationtools PRONOM, DROID en JHOVE, en wat is hun rol in het preservationproces? Deze onderwerpen kwamen ter sprake tijdens een informatiesessie op 11 april 2017 bij Het Utrechts Archief.
    Reacties
     • Pim Oxener
      Pim Oxener 6 dagen geleden

      Als het gaat om (softwarematig) converteren van exotische bestandsformaten naar een van de voorkeursbestandsformaten: kent iemand conversiesoftware waarvan de wijze van converteren zodanig is beschreven dat duidelijk is welke verliezen/veranderingen optreden bij deze conversie?

     • Remco van Veenendaal
      Remco van Veenendaal heeft een nieuw fotoalbum gemaakt, genaamd Foto's informatiesessie preservationtools HUA 17 dagen geleden
      Preservation policy
      • Ad_van_Heijst
       Ad_van_Heijst reageerde op de blog Data in de diepvries 22 dagen geleden
       Het is voor mij al jaren een verwondering dat de archiefwereld zich heeft afgekeerd van microverfilming, terwijl juist dit medium geschikt is voor de preservering van veel analoge informatiebestanden. Microfilm heeft een overlevingsduur van 200...
       • Pepijn Lucker
        Pepijn Lucker reageerde op de blog Data in de diepvries 23 dagen geleden
        Hoi Mirjam, Dat was zo'n beetje ook mijn eerste reactie ;-) Hoe zorg je er dan voor dat over een eeuw nog iets kan worden teruggevonden en uitgelezen van wat er op die films staat? Je kan je afvragen hoe toekomstbestendig zo'n piqlReader...
        • Ellen van der Waerden
         Ellen van der Waerden is lid geworden van de groep Kennisplatform preservation 23 dagen geleden
         • Mirjam Schaap
          Mirjam Schaap reageerde op de blog Data in de diepvries 23 dagen geleden
          Het laat me niet los! Ik besprak het zojuist met een studente die elke vrijdag op het Stadsarchief het archief van de Maagdenhuisbezetting komt ontsluiten, en zij stelde de terechte vraag: hoe duurzaam zijn die QR-codes? Die film mag wel...
          • Mirjam Schaap
           Mirjam Schaap reageerde op de blog Data in de diepvries 23 dagen geleden
           Hoi Pepijn, Wat een absurd bericht. Op de homepage van Pleio zie ik links jouw bericht staan en rechts de aankondiging van het evenement 'Waar draait het om? Een veilig klimaat voor duurzaam erfgoedbeheer'. Helaas heeft 'duurzaam' in beide...
           • Pepijn Lucker
            Pepijn Lucker publiceerde een blog Data in de diepvries 23 dagen geleden
            Een "doomsday vault" op Spitsbergen voor het preserveren van digitale bestanden
            Reacties
             • Mirjam Schaap
              Mirjam Schaap 23 dagen geleden

              Het laat me niet los! Ik besprak het zojuist met een studente die elke vrijdag op het Stadsarchief het archief van de Maagdenhuisbezetting komt ontsluiten, en zij stelde de terechte vraag: hoe duurzaam zijn die QR-codes? Die film mag wel analoog zijn maar zijn die codes over 100 of 500 jaar nog uit te lezen?

              • Pepijn Lucker
               Pepijn Lucker 23 dagen geleden

               Hoi Mirjam,

               Dat was zo'n beetje ook mijn eerste reactie ;-) Hoe zorg je er dan voor dat over een eeuw nog iets kan worden teruggevonden en uitgelezen van wat er op die films staat? Je kan je afvragen hoe toekomstbestendig zo'n piqlReader bijvoorbeeld is. Helaas kon ik daar maar weinig informatie over vinden (behalve dan die quote op Datacenter Dynamics).  

               Interessant punt trouwens over de schrikbarende hoeveelheid benodigde electriciteit. Dat is volgens mij voor een heel groot deel nodig voor koeling van datacenters. Daar hebben ze in dit geval op Spitsbergen dan weer niet zoveel last van, daar is de koeling al van nature geregeld (nog wel tenminste ...).

               groet, Pepijn

               • Ad_van_Heijst
                Ad_van_Heijst 22 dagen geleden

                Het is voor mij al jaren een verwondering dat de archiefwereld zich heeft afgekeerd van microverfilming, terwijl juist dit medium geschikt is voor de preservering van veel analoge informatiebestanden. Microfilm heeft een overlevingsduur van 200 jaar, is gestandaardiseerd en kan eenvoudig worden teruggebracht tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt er tijdens de bewaring geen energie voor nodig, en je kunt het altijd terug inlezen in elektronische systemen. Het zou voor mij hét ideale opslagformaat zijn voor tekeningen en tekstmateriaal, als aanvulling op de digitale documenten die via het web beschikbaar worden gesteld. Al in Gewaardeerd Verleden (2007) werd in bijlage 3 aangegeven dat de kosten van microverfilming vele malen goedkoper zijn dan digitale informatieopslag. En wat doet de archiefwereld? Die zet de microfilmleesapparaten bij het grof vuil en gaat uitsluitend wedden op digitale depots, waar we nog geen ervaring mee hebben en waarvan de beheerskosten schrikbarend hoog zullen blijken te zijn. Dit terwijl je via computeroutput on microfilm heel eenvoudig en goedkoop de informatie gestandaardiseerd kunt opslaan. Overigens is dit geen pleidooi voor uitsluitend microfilm, maar wel om ook dit medium in de overwegingen te betrekken wanneer we het hebben over duurzaamheid. Heel veel bestanden worden nauwelijks geraadpleegd, kosten veel opslagruimte (of dit nu in papieren vorm of digitaal is) en zouden heel goed op microfilm kunnen worden gezet, waarmee we geld overhouden voor andere zaken. Dat we dit in Spitsbergen zouden doen lijkt me nogal ver buiten de deur.

               • Emile de Maat
                Emile de Maat is lid geworden van de groep Kennisplatform preservation 32 dagen geleden
               Meer activiteiten