Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans

Zoek in deze groep

Leden van de groep

Kennisplatform preservation

Kennisplatform preservation

Eigenaar: Pepijn Lucker

Leden van de groep: 88

Omschrijving:

Waarom het Kennisplatform Preservation?

Overheidsinformatie duurzaam toegankelijk maken kent grote uitdagingen. Er is een groeiende variatie aan soorten informatie, gebruikte softwareformaten en informatiedragers. Maar techniek veroudert en raakt in onbruik. Daarnaast worden informatieobjecten complexer in vorm, structuur, samenhang en afhankelijkheid. Hoe zorgen we dat iedereen overheidsinformatie in de toekomst kan inzien en begrijpen? Preservation  zorgt dat digitale informatie authentiek en bruikbaar blijft.

Het Kennisplatform Preservation is bedoeld voor het samen ontwikkelen en uitwisselen van kennis.  Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van een ‘preservation policy’ of het omgaan met bestandsformaten.

Denk en praat mee

Ben je werkzaam  - of geïnteresseerd - in het vakgebied preservation? Dan ben je van harte welkom als lid van dit kennisplatform. Leden kunnen deelnemen aan blogs en discussies, vragen stellen en informatie delen. Lees hier hoe Pleio werkt, hoe je bijdragen plaatst en meedoet met dit platform.

Actueel

Trekker van dit kennisplatform is Pepijn Lucker (Nationaal Archief). Het Kennisplatform Preservation is onderdeel van het Nationaal Kennisnetwerk Archieven.

Tag(s) (komma gescheiden):
  • Remco van Veenendaal
   In dit artikel worden 16 principes voor het bewaren en preserveren van digitale geografische informatie voorgesteld. Het Juist omdat we niet precies weten wat er de komende 100 jaar allemaal gaat veranderen, moeten we al bij de...
   • Marieke Klomp
    Marieke Klomp reageerde op de blog Een kwestie van definitie 12 dagen geleden
    Dag Margriet, Ik denk dat het woord 'documenten' ook niet meer volstaat. Steeds meer relevante informatie die beheerd moet worden, wordt enkel in datasets vastgelegd.
    • Pepijn Lucker
     Pepijn Lucker reageerde op de discussie E-mailarchivering: hoe doe je dat? 25 dagen geleden
     Zie ook dit artikel over e-mailarchivering bij gemeenten, dat recentelijk verscheen:  Gemeenten beschikken over onvoorstelbare hoeveelheden informatie in een berg e-mail. De uitdaging ligt in het beheren en bewaren. “Dat kan en moet...
     • Pepijn Lucker
      Pepijn Lucker begon een nieuwe discussie E-mailarchivering: hoe doe je dat? 32 dagen geleden
      Het preserveren van e-mail is een van de onderwerpen die op dit moment veel aandacht krijgen. De Britse Digital Preservation Coalition wijdde er recent een hele studiedag aan. Een verslag door één van de deelnemers...
      • Margriet van Gorsel
       Margriet van Gorsel commented on the file Ontwikkeling 36 dagen geleden
       Dag Ad, ik hoop dat je niet alleen het plaatje maar ook de blog (https://informatie2020.pleio.nl/blog/view/52308822/een-kwestie-van-definitie) hebt gelezen waar het plaatje een onderdeel van uitmaakt. Uit jouw reactie maak ik op dat je er...
       • Dick de Heer
        Dick de Heer is lid geworden van de groep Kennisplatform preservation 42 dagen geleden
        • Ad_van_Heijst
         Ad_van_Heijst commented on the file Ontwikkeling 48 dagen geleden
         • Margriet van Gorsel
          Margriet van Gorsel publiceerde een blog Een kwestie van definitie 48 dagen geleden
          In de Preservation policy van het Nationaal Archief staat preservation voor Het op zodanige wijze vastleggen, bewaren, beheren en beschikbaar stellen van digitale documenten (in de brede zin van het woord) dat deze ook na verloop van tijd...
          Reacties
           • Marieke Klomp
            Marieke Klomp 12 dagen geleden

            Dag Margriet,

            Ik denk dat het woord 'documenten' ook niet meer volstaat. Steeds meer relevante informatie die beheerd moet worden, wordt enkel in datasets vastgelegd.

           • Margriet van Gorsel
            Margriet van Gorsel uploaded the file Ontwikkeling 48 dagen geleden
            Reacties
             • Margriet van Gorsel
              Margriet van Gorsel 36 dagen geleden

              Dag Ad,

              ik hoop dat je niet alleen het plaatje maar ook de blog (https://informatie2020.pleio.nl/blog/view/52308822/een-kwestie-van-definitie) hebt gelezen waar het plaatje een onderdeel van uitmaakt.

              Uit jouw reactie maak ik op dat je er weinig tot geen vertrouwen in hebt dat digitale informatie voor langere tijd betrouwbaar kan worden beheerd tenzij het:

              - volledig wordt losgemaakt van het internet

              - in z'n geheel in een digitaal beheerde omgeving wordt opgeslagen

              - naast digitaal ook beheerd wordt op een andere drager.

              Dat beperkt het digitale beheer in ieder geval tot 'bevroren' informatie. Het wordt al lastiger als we het hebben over informatie met gedrag (zoals bedoeld in de Archiefregeling) aangezien dat lastig te reproduceren is op andere dragers. Om nog maar te zwijgen over meervoudige, of zoals jij het noemt, compound informatie.

              Ik ben het met je eens dat als wij, informatiebeheerders, informatie in eigen beheer hebben, we veel kunnen maar ik vertrouw ook op zowel 'the wisdom of the crowd' als 'the wisdom of the professional' aangezien het merendeel van de informatie, die wij voor langere tijd willen gebruiken, zich buiten het overheids-, erfgoed- en wetenschappelijke beheer bevindt.

            Meer activiteiten