Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans

Blijf op de hoogte

Niemand volgt dit.

Databasearchivering naast Crawling

  Wouter Brunner
  • iedereen (publiek zichtbaar)

  Databasearchivering naast Crawling

  Gestart door Wouter Brunner 16 dagen geleden Reacties (4)

  Wij archiveren de gemeentelijke website sinds een aantal jaar met behulp van crawling.

  Nu is vrij recent de gemeentelijke website weer eens helemaal vervangen door een nieuw ontwerp en komt vanuit de contentorganisatie de vraag of we de data van de oude site nog moeten bewaren.

  Ja, goede vraag. Het voordeel zou kunnen zijn dat je hiermee ook de data vastlegt die je met crawling niet te pakken krijgt (bijvoorbeeld dynamische content en niet-openbare informatie). Het nadeel is dat je alleen de data hebt en geen mogelijkheid om die te ontsluiten. Ik vraag me af of je als organisatie/archiefbewaarplaats op een later moment nog een flinke effort gaat steken in het alsnog ontsluitbaar maken van dit soort informatie. Het lijkt me eigenlijk sterk.

  Kortom, de vraag: als je al aan archivering middels crawling doet, moet je dan ook nog eens de database archiveren? Wat vinden jullie?

   

   

  Reacties

   • René Voorburg
    René Voorburg 16 dagen geleden

    Als een database enkel een onderdeel vormt van je CMS en alle data via de pagina's van de site gearchiveerd worden dan zou ik de database niet apart archiveren.

    Als het gaat om niet-openbare informatie, ik neem dan aan een intranet, dan zou dat deel door webarchivering van het intranet ook goed bewaard kunnen worden.

    Het wordt lastiger als sommige data uit de database alleen via zoekformulieren beschikbaar is. Soms kan je forceren dat die data ook met je webarchivering mee komt (ik denk aan een sitemap of vergelijkbare technieken). Soms lukt dat niet om technische redenen (alleen 'POST' mogelijk) of omdat de database eenvoudigweg te omvangrijk is. Als dat speelt dan ben je waarschijnlijk ook geïnteresseerd in het bewaren van de database al op zich, en dus niet enkel omdat die 'toevallig' onderdeel uitmaakte van de website.

    Groet, René

    • Wouter Brunner
     Wouter Brunner 16 dagen geleden

     Met 'niet openbare informatie' doel ik eigenlijk vooral op het gedeelte van de website dat achter een inlog zit.

     Het gaat - voor zover mij bekend - inderdaad alleen om de database die bij het CMS hoort.

      

     • René Voorburg
      René Voorburg 16 dagen geleden

      Als het gaat om data 'achter een inlog' dan zou er mogelijk voor gezorgd kunnen worden dat dit inloggen voor de archiveersoftware niet nodig is. De crawler heritrix kan in sommige gevallen ook zelf inloggen (bij gebruik van zgn. 'basic authentication').

      Het verhaal wordt natuurlijk wel erg lastig als de content die op een pagina getoond wordt afhankelijk is van wie er ingelogd is. Als het belangrijk is om ook die pagina's te archiveren dan kan er gedacht worden aan een oplossing als https://mementoweb.github.io/SiteStory/ (een zeer elegante en interessante aanpak voor archiefvormers, wmb).

      • Wouter Brunner
       Wouter Brunner 16 dagen geleden

       het gaat inderdaad om een gepersonaliseerde inlog.

       Overigens, als je dit dus wel zou kunnen crawlen, dan heb je vervolgens het probleem dat een deel van je webarchief openbaar is en een deel niet. Ik weet niet of dat beheerstechnisch te doen is.