Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans

Blijf op de hoogte

Niemand volgt dit.

Rollen en verantwoordelijkheden: wie doet wat in Nederland?

  Marcel Ras
  • iedereen (publiek zichtbaar)

  Rollen en verantwoordelijkheden: wie doet wat in Nederland?

  Gestart door Marcel Ras 173 dagen geleden

  Op woensdag 12 april organiseert de expertgroep webarchivering samen met de NCDD en het netwerk digitaal erfgoed een workshop webarchivering. In deze workshop staat webarchivering in Nederland centraal. Diverse experts geven een beeld van het Nederlandse landschap van webarchieven (wie doet wat en waarom?) en belichten ook de rollen van de verschillende stakeholders (makers, bewaarders en eindgebruikers) en hun taken en verantwoordelijkheden. De centrale vraag hierbij is: ‘Wat hebben we nodig om het heden te bewaren voor de toekomst, om zo een gat in ons digitale geheugen te voorkomen?’

  Maar wie wat doet en wie welke rol heeft spreekt niet vanzelf en is geen uitgemaakte zaak. Zo zullen archieven websites verzamelen die passen bij hun wettelijke taak en verzameld Beeld en Geluid websites die gelieerd zijn aan de publieke omroep. De KB heeft als nationale bibliotheek weer een geheel andere opvatting over webarchivering en spreekt zelfs over een webcollectie in plaats van over een webarchief. En dan zijn er nog talloze andere verzamelaars, bijvoorbeeld van particuliere websites, of van websites van politieke partijen. Kortom, veel is onduidelijk.

  Wat we wél zeker weten is dat het Nederlandse wegdomein zeer groot en divers is, dat er veel initiatieven zijn in ons land, maar dat er ook nog een groot gebrek aan kennis en ervaring is, én koudwatervrees.

  Tijdens de workshop willen we zo veel mogelijk kanten van het onderwerp belichten en met de deelnemers een gesprek voeren over rollen en verantwoordelijkheden, over kennis en kunde en over wat er nodig is te starten met webarchivering. en moeten we ons überhaupt beperken tot websites?

  Met de discussie op het kennisplatform hopen we al een eerste discussie te kunnen voeren en duidelijk te krijgen wat de onderwerpen van gesprek op 12 april moeten zijn. Praat dus mee ......