Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands

Blijf op de hoogte

Niemand volgt dit.

Wet burgerlijke stand versus Archiefwet

  Theo Vermeer
  • iedereen (publiek zichtbaar)

  Wet burgerlijke stand versus Archiefwet

  Gestart door Theo Vermeer 205 dagen geleden Reacties (8)

  Op dit moment heb ik te maken met het volgende vraagstuk. Voor het natrekken van (auteurs)rechthebbenden is raadpleging van akten BS (wel overgebracht, maar volgens de wet BS nog 50 of 75 jaar onder embargo voor raadpleging door derden) nodig door medewerkers van de archiefinstelling. Expertisebureau van Publiekszaken meent, dat raadpleging door medewerkers archiefinstelling in het kader van natrekken van auteursrechthebbenden niet toegestaan is. Een korte rondvraag in den lande leerde mij, dat sommigen daarop een uitzondering maken voor medewerkers van een archiefinstelling met beroep op de Archiefwet. Als ik mijn hart laat spreken, dan geef ik het expertisebureau Publiekszaken gelijk.. Daarbij komt, dat WBP ook nog geldt als de personen nog in leven zijn. Echter, wie heeft hier nog meer ervaring mee?

  Reacties

   • Tine van Nierop
    Tine van Nierop 205 dagen geleden

    Volgens de toelichting van het Nationaal Archief bij de Burgerlijke Stand Zuid Holland (website gahetna) kan er een uitzondering worden gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek en voor de recht en bewijs zoekende burger. Uitdrukkelijk niet voor genealogisch onderzoek. Ik zie hier dus toch wel wat rek in het onderzoek vanwege auteursrecht door ambtenaren cq. archiefmedewerkers? Benieuwd naar andere reacties.

    • Theo Vermeer
     Theo Vermeer 205 dagen geleden

     Dank, Tine!

     Je schrijft 'uitzondering ....  en voor de recht en bewijs zoekende burger'. Mag ik in plaats van dat woordje 'voor' ook 'namens' of 'in plaats van' lezen? In mijn eerste vraag gaat het namelijk erom of de archiefinstelling (namens een klant/een burger dus) onderzoek mag doen in die BS-registers. Daarmee bedoel ik, dat een archiefinstelling optreedt namens een recht en bewijs zoekende burger.

     Waarop baseert trouwens het NA deze toelichting?

      

     Groeten, Theo

      

     • Tine van Nierop
      Tine van Nierop 204 dagen geleden

      Dag Theo,

      Maar ik spreek op eigen gezag hoor, want ik werk nu voor het Westfries Archief. Mijn informatie komt uit de onderzoeksgids NA: http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/inzage-beperkt-openbaar-archief#Burgerlijk Hier wordt art. 23 uit het WBP aangehaald. Stel de vraag anders ook eens rechtstreeks aan de Kennisbank via contact@nationaalarchief.nl ?! 

      Hartelijke groet,

      Tine

      • Theo Vermeer
       Theo Vermeer 204 dagen geleden

       Dank, Tine, ik wist niet dat jij nu daar werkt.

       Ik zal de vraag ook daar stellen en ik hoop, dat op Pleio nog meer collega's reageren.

        

       Theo

       • Tineke Rouschop
        Tineke Rouschop 196 dagen geleden

        Gaat het over onderzoek t.b.v. auteursrechthebbenden in relatie tot de collectie van het Stadsarchief Rotterdam? Zo niet, dan lijkt het mij een oneigenlijke omweg om het via de (een) archiefinstelling te vragen. Of zie ik dit verkeerd?

        • Theo Vermeer
         Theo Vermeer 191 dagen geleden

         Je hebt gelijk, daar gaat het vraagstuk om. Echter, wat bedoel je met de tweede zin? Groeten, Theo

          

         • Tineke Rouschop
          Tineke Rouschop 191 dagen geleden

          Als ik de toelichting van Tine van Nierop lees, zou ik de betrokkene vragen zelf navraag te laten doen. Hij/zij is immers de recht of bewijs zoekende burger.

           

           

          • Theo Vermeer
           Theo Vermeer 190 dagen geleden

           Nou begrijp ik je, dank je! Ik ga dat inderdaad hier bespreken.