Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans

Tools voor de digitale onderzoeksomgeving, wie helpt ze mee ontwikkelen?

  Christian van der Ven
  • iedereen (publiek zichtbaar)

  Tijdens de bijeenkomst gisteren heb ik een idee geopperd om gezamenlijk te onderzoeken of we een setje tools kunnen ontwikkelen voor de digitale onderzoeksomgeving. Door het uitschakelen van de computer hebben jullie dit misschien maar half meegekregen, maar dan nu een korte herhaling ;-) Het is trouwens niet mijn eigen idee, maar dat van mijn collega Rien Wols.

  Rien is mede-auteur van het boekje 'Lezen in Brabantse bronnen', zeg maar een cursus paleografie op papier, en mede-initiatiefnemer van Wat staat daer?, de online tool waarmee iedereen spelenderwijs het lezen van oude handschriften kan oefenen. Die laatste is geen gedigitaliseerde papieren cursus, maar een daadwerkelijk digitale oefentool. En dat is wat we willen.

  Wat zou een volgende stap kunnen zijn?

  We vinden inspiratie in de bekende 'rekenmachine' van het IISG waarmee je koopkrachtvergelijkingen kunt maken. Wat zou een bedrag van 200 gulden vandaag de dag in koopkracht waard zijn? Of in een ander jaar?

  Daarnaast vinden we inspiratie in het genealogisch woordenboek van wijlen André Dumont. Hij legde een verzameling aan van meer dan 23.000 woorden die voorkomen in doop-, trouw- en begraafboeken, schepenprotocollen en allerlei andere bronnen die voor genealogen relevant zijn. Bob Coret bouwde daar een zoekmachine omheen en stelt bovendien een widget beschikbaar, zodat bijvoorbeeld het BHIC dit doorzoekbare woordenboek ook op haar eigen site kan aanbieden.

  Dat gezegd hebbende, terug naar 'lezen in Brabantse bronnen', dit boekje bevat ook omrekenlijstjes rond het oude muntwezen, maten en gewichten en tijdrekenkunde. We kennen, wat die laatste betreft, natuurlijk ook allemaal de Grotefend.

  Het idee is om te zien of we gezamenlijk een setje tools/apps/widgets kunnen ontwikkelen rond het omrekenen van oude maten, gewichten etc. Handige tooltjes die we samen beheren/vullen/ontwikkelen en die je ook op je eigen site kan plaatsen. Klein maar fijn, direct te gebruiken, zonder je te moeten verdiepen in alle achterliggende methodiek. Die kun je optioneel natuurlijk gerust aanbieden, als je wilt.

  Lijkt je dit wat? Hieronder zie je wie zich al als belangstellende hebben gemeld. Laat een reactie achter als je daar ook bij wilt staan. Let op: je verbindt je daarmee nog nergens aan, slechts dat je een keer wordt uitgenodigd om verder over dit idee te brainstormen.

  Belangstellenden tot nu toe:

  - Gerdien de Jong
  - Marie-Christine Engels
  - John Wigmans
  - Gerard Kuijpers
  - Luud de Brouwer
  - Joyce Pennings
  - Rien Wols

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers