Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans
Kennisplatform Conservering

Kennisplatform Conservering

papier, boeken en fotografische materialen

Hoezo draagt boekrestauratie niet bij aan de wetenschap?

  Gabriëlle Beentjes
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Gabriëlle Beentjes in de groep Kennisplatform Conservering 276 dagen geleden

  Karin Scheper (1970) werkt als restaurator bij de Leidse Universiteitsbibliotheek. De afgelopen jaren deed zij, in haar eigen tijd en op eigen kosten, een onderzoek naar de islamitische boekbindtraditie. Dat resulteerde in haar bij Brill verschenen proefschrift The Islamic Bookbinding Tradition. A Book Archaeological Study.

  Op basis van Midden-Oosterse en Zuidoost-Aziatische handschriften uit de collectie van de Leidse bibliotheek beschrijft ze voor het eerst de technieken waarmee islamitische boekbinders hun handschriften bonden. Scheper toont aan dat de gangbare ideeën over de slechte kwaliteit van de islamitische boekbindmethoden ongegrond zijn. Het werk van Scheper leidt, aldus de jury van de De la Courtprijs, tot een nieuwe wetenschappelijke benadering van de conservering van islamitische handschriften waar collega-restauratoren over de hele wereld hun voordeel mee kunnen doen.

  De De la Courtprijs wordt uitgereikt op 13 februari 2017, in de OBA in Amsterdam, tijdens het symposium De studie van het boek als object.

  Kijk op de KNAW-site voor meer informatie.

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers