Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans
Kennisplatform Conservering

Kennisplatform Conservering

papier, boeken en fotografische materialen

Handschoenen of niet?

  Gabriëlle Beentjes
  • iedereen (publiek zichtbaar)

  Het blijft kennelijk een discussiepunt: is het nou wel of niet beter voor het behoud van papieren objecten (met uitzondering van foto's uiteraard) om ze met handschoenen aan te pakken? Niet beter omdat het gevoel in de vingers zoveel minder is en het risico bestaat dat door onvermijdelijk onzorgvuldig hanteren met katoenen handschoenen juist schade ontstaat. Wel beter omdat het voorkomt dat vuil van vingers op het papier komt. Gebruik van strakke nitril handschoenen ipv katoenen en handen wassen voorafgaand aan raadpleging zijn dan weer het standaard tegen-argument.

  De British Library zwengelt deze discussie in dit blogbericht maar weer eens aan. Zelf denk ik aan al die boeken en archiefstukken die al eeuwen bewaard en geraadpleegd worden en waarin ik zelden schade door een vingerafdruk heb gezien, maar wel schade door onzorgvuldig hanteren. Wat denken de collega's restauratoren, archivarissen en collectiebeheerders eigenlijk van het wel of niet dragen van handschoenen bij raadpleging? Welk beleid wordt in de verschillende archieven en bibliotheken gevolgd? Op basis van welke argumenten? Ik ben zeer benieuwd!

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Frederike Leffelaar
    Frederike Leffelaar 313 dagen geleden

    Laatst bij Verborgen Verleden trok de BN'er de handschoenen na gebruik uit met haar tanden. Ook geen goed voorbeeld.

    Het komt wel eens voor dat bezoekers in de studiezaal teleurgesteld zijn dat ze geen handschoenen krijgen. De nitril handschoenen die wij voor foto's gebruiken vinden mensen vaak weer onaangenaam om te dragen.

    Zou het een idee zijn om een dunne (teflon) spatel uit te delen om de bladzijdes me om te slaan? Het ziet er professioneel uit en het minimaliseert het aanraken van het object.

    • Gabriëlle Beentjes
     Gabriëlle Beentjes 341 dagen geleden

     Ha Valerie, goed punt! Het witte stoffen handschoentje straalt inderdaad behoorlijk autoriteit en voorzichtigheid uit, terwijl we uit de praktijk weten dat datzelfde handschoentje de stukken niet per se beschermt. Voordeel van het gebruik van nitril handschoenen zou kunnen zijn dat je meer gevoel in je vingers hebt én dat ze na gebruik weggegooid kunnen worden (hoewel dat dan weer niet erg sustainable is). Misschien moet de sfeer in de studiezaal gewoon uitnodigen tot respect voor de originele stukken? Het blijft immers bijzonder dat je archiefstukken van wisselende ouderdom zomaar in handen krijgt en in kunt zien.

      

     • Valerie Martens-Monier
      Valerie Martens-Monier 345 dagen geleden

      Als restaurator vind ik het dragen van handschoenen heel belemmerend. Ik kan namelijk op gevoel gelijk weten hoe kwetsbaar een papier kan zijn en het is mij vaker gebeurt daar ik heel onhandig bezig ben geweest met handschoenen. Ik was liever mijn handen 10 keer per dag dan dat ik handschoenen gebruik. Ik gebruik ze alleen bij sommige handelingen wanneer ik mijn handen wil beschermen (bijv. karton splitsen) of als ik mijn hand lang op een object moet leggen. Maar zelfs dan, gebruik ik liever een stuk dik papier of blotting paper.

      Wil je pagina's omdraaien met handschoenen, moet je gebruik maken van een spatel of iets dergelijks. Dat is ook onhandig voor gebruikers in een studiezaal. 

      Maar, het heeft wel een psychologisch effect op bezoekers en soms ook medewerkers: je gaat er namelijk gelijk voorzichtiger met objecten om als je iemand ziet met handschoenen. Mijn vraag is dan, hoe kunnen wij het psychologisch effect op een andere manier overbrengen?

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers