Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans

Brochure 'Open tenzij...' voor de overbrenging en openbaarmaking van rijksarchieven

  Jeroen Padmos
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Jeroen Padmos in de groep Kennisplatform openbaarheid 411 dagen geleden Reacties (1)

   

  Het Nationaal Archief heeft een brochure uitgebracht over openbaarheid: Open tenzij… Deze praktische handleiding is geschreven voor beslissers, managers, beleidsmedewerkers en uitvoerders op het gebied van informatiemanagement bij overbrenging van rijksarchieven. In 8 stappen komen de  verschillende aspecten van openbaarheid bij overbrenging aan de orde; van voorbereiding tot daadwerkelijke overdracht.

  Waarom deze brochure

  De brochure Open tenzij… is bedoeld om zorgdragers te informeren over het proces van openbaarmaking van papieren rijksarchieven, zodat ze dit proces efficiënter kunnen doorlopen. Daarnaast geeft de brochure uitleg over de gewijzigde bevoegdheid van de algemene rijksarchivaris bij overbrenging naar Regionaal Historische Centra (RHC's). De Archiefwet 1995 bepaalt dat archieven na de formele overbrenging openbaar zijn. Soms is het noodzakelijk die openbaarheid te beperken. De algemene rijksarchivaris heeft in daarin een adviserende rol. Sinds 2013 is die bevoegdheid uitgebreid naar de hele rijkscollectie, dus ook naar de collecties van de RHC’s.

  Bij de tijd blijven

  Aan Open tenzij… hebben verschillende partijen meegewerkt: vertegenwoordigers van zorgdragers, de RHC’s en Doc-Direkt. Het Nationaal Archief onderhoudt de brochure. Nieuwe inzichten, veranderende wet- en regelgeving en ervaringen uit de praktijk (best practices) worden steeds opgenomen. Lezers van deze brochure worden van harte uitgenodigd suggesties voor verbetering of aanvulling in te brengen. Dat kan door een e-mail te sturen aan info@nationaalarchief.nl onder vermelding van Open tenzij...

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Tineke Rouschop
    Tineke Rouschop 411 dagen geleden

    Zeer nuttige handreiking, en (mutatis mutandis) ook zeer bruikbaar voor decentrale overheden, voor inrichten van openbaarheid aan de bron en voor digitale archieven. Aanrader.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers