Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans
Kennisplatform Conservering

Kennisplatform Conservering

papier, boeken en fotografische materialen

Het Leidse charterproject - deel 4

Na het vlakken van de zegelstaarten volgt het reinigen van de zegels. Erfgoed Leiden vindt het bij het digitaliseren van belang dat de zegels goed in detail digitaal te bestuderen zijn, daarom worden ze ook apart gefotografeerd.

Voor het reinigen van de zegels heb ik een instructiekaart gemaakt. Hier vindt u foto's van het effect van het reinigen van een zegel.

Let op: de werkinstructies die ik op dit blog deel zijn gemaakt voor dit specifieke project, voor andere projecten zullen misschien hier en daar aanpassingen gedaan moeten worden. Ook vereisen de werkzaamheden uiteraard handvaardigheid en gevoel voor het materiaal.

 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Edith Greuter
   Edith Greuter 491 dagen geleden

   Beste Liv,

   dank voor je felicitaties en je reactie. Erg nuttig.

   zoals je misschien hebt kunnen lezen in de instructiekaart m.b.t. het reinigen van de zegels, praat ik van het kriebelen van het vuil. Ik denk hiermee krassen, hoe miniscuul ook, te voorkomen. De uitvoering en dus het resultaat is uiteraard ook afhankelijk van de uitvoerder. 

   Recent heb ik een digitale microscoop (dino-lite) mogen aanschaffen en ik denk dat een eerste onderzoekje bij deze geboren is. Ik zal een zegel voor en na reinigen eens goed bestuderen. Ook zal ik eens kijken naar de door jou genoemde make-up borsteltjes. Dank voor deze tip!

   Ik voeg overigens geen niet-iogene zeep toe aan het water waarmee ik zegels reinig. Het betreft hier regulier Leids kraanwater.

   Mijn volgende blog zal gaan over hoe wij de zegels nog extra beschermen in hun nieuwe kartonnen berging, om krassen, breuken en afspatten van fragmenten te voorkomen.

   hartelijke groeten,

   Edith

    

   • Liv Tubeeckx
    Liv Tubeeckx 492 dagen geleden

    Beste Edith,

    Allereerst proficiat met dit project! Heel leuk om het mee te kunnen volgen! Fijn ook dat er op deze manier mogelijkheid tot (opbouwende) discussie is! :-)

    Ivm reiniging van zegels leerde ik steeds om een penseel te gebruiken met zeer zachte haren. De (goedkopere) penselen uit nylon (zoals te zien is op je foto's) lijken me te harde punten te hebben. Mij is steeds verteld om heel goed op te letten om geen krassen (hoe microscopisch klein ook!) op het zegelbeeld te veroorzaken. (Net daarom ook is het belangrijk dat zegels niet kunnen schuiven op de tafels in de leeszaal of op een kartonnen drager want ook dan lopen zegels namelijk kans om krasjes op te lopen).

    Drie weken geleden heb ik nog enkele charters behandeld en bij de reiniging van de zegels heb ik een make-up-penseeltje gebruikt (goedkoop en zachter dan de borstels op jouw foto).

    En voeg jij wel/niet niet-iogene zeep (lees: 'een stof die de oppervlaktespanning verlaagt') toe aan het water waarmee je de zegels reinigt? Zoja, waarom wel/niet, en indien ja: welk merk? 

     

    Benieuwde en collegiale groet,

    Liv

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers