Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans
Kennisplatform conservering

Kennisplatform conservering

papier, boeken en fotografische materialen

Het Leidse charterproject - deel 3

Na de inventarisatie kunnen de verschillende werkzaamheden ingepland worden. Een veelvoorkomende behandeling is het vlakken van zegelstaarten met een ‘mini vochtkamertje’. Hier heb ik een werkinstructie voor gemaakt, aan de hand waarvan de projectmedewerkers met een minimum aan begeleiding aan de slag kunnen.

Let op: de werkinstructies die ik op dit blog deel zijn gemaakt voor dit specifieke project, voor andere projecten zullen misschien hier en daar aanpassingen gedaan moeten worden. Ook vereisen de werkzaamheden uiteraard handvaardigheid en gevoel voor het materiaal. Deze workflow is overigens ook als ‘Instructable’ gepubliceerd in het Journal of Paper Conservation Vol.15 (2014) – No. 3.

Om deze handeling op meerdere charters per dag toe te kunnen passen, zonder dat alle werktafels bezet worden, worden de behandelde charters op planken in "dienbladen"-karren geplaatst.

Hier vindt u foto's van de stappen van deze behandeling.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Edith Greuter
   Edith Greuter 489 dagen geleden

   Hoi Gabrielle, dankjewel en ik deel je nieuwsgierigheid! Hopelijk trekt mijn blog collega's over de streep om hun ervaringen te delen.

   • Gabriëlle Beentjes
    Gabriëlle Beentjes 489 dagen geleden

    hoi Edith, wat goed dat je in dit project zo praktisch en systematisch werkt. Ik ben benieuwd hoe bij andere archieven dit soort conserveringsprojecten van charters aangepakt worden, het zou leuk zijn als daar in reactie op jouw blog iets over gedeeld wordt! Werken meer restauratoren bijvoorbeeld met weinig ervaren projectmedewerkers en hoe gaan ze daar dan mee om? Welke behandelingen worden wel of juist niet uitgevoerd? Waarom?

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers