Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans
Kennisplatform Conservering

Kennisplatform Conservering

papier, boeken en fotografische materialen

Het Leidse charterproject - deel 1

Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) is bezig met een charterproject om de charters beter toegankelijk te maken middels digitalisering. Dit kan alleen door de charters voorafgaand aan de digitalisering te conserveren. Onderdeel hiervan is vlakken van het hele charter en/of de zegelstaart en het schoonmaken van de zegels. In uitzonderlijke gevallen worden het perkament en het zegel gerestaureerd. Dit komt alleen voor als deze handelingen nodig zijn om het charter te stabiliseren voor digitalisering.

De geschatte hoeveelheid charters in het archief van ELO is 10.000 tot 12.000. Daarom is voor dit project een gestructureerde workflow noodzakelijk. Aan de hand van een pilot werd bovendien geconcludeerd dat ik de klus niet in mijn eentje kon klaren maar dat er hulp moest komen in de vorm van behoudsmedewerkers of stagiaires.

In dit blog vertel ik stapsgewijs over de workflow en hoe ik middels instructiekaarten min of meer onervaren medewerkers heel snel aan het werk kon zetten. Hier zie je de situatie vooraf en het eindresultaat.

 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Edith Greuter
   Edith Greuter 491 dagen geleden

   Beste Liv,

   ik ben op de hoogte van jouw scriptie en heb deze een tijdje geleden alweer globaal doorgelezen. Fijn dat je deze nu ook via dit platform digitaal beschikbaar hebt gemaakt. Wie weet komen er nog reacties.

   Mijn blog is verder natuurlijk ook een momentopname. Bij een anders samengesteld archief of in een tijd met andere mogelijkheden en middelen zou de uitvoering zo maar anders kunnen gaan. Hoewel ik wel denk dat de aanpak terughoudend genoeg is om nog een tijdje mee te kunnen gaan.

   hartelijke groeten,

   Edith

   • Liv Tubeeckx
    Liv Tubeeckx 491 dagen geleden

    Hallo Edith,

    Bij deze wil ik ook graag melding maken van mijn scriptie over charterberging (let wel: geschreven in 2004, nog voor de ontwikkeling van de charterberging in golfkarton met opstaande randen). In deze scriptie heb ik de problemen en typische eigenaardigheden - die eigen zijn aan in een chartercollectie - breder belicht.

    Intussen werden er andere technieken ontwikkeld maar toch vind je in de scriptie vind nog achtergrondinfo die mogelijk nuttig kan zijn. (Ik heb het bestand dmv een upload aan deze site toegevoegd).

    Een oproep naar mogelijke andere geïnteresseerden; ook ik leer graag verder bij en ben steeds nieuwsgierig naar verbeterde methoden :-)

     

    Collegiale en benieuwde groet,

    Liv

     

     

     

    • Edith Greuter
     Edith Greuter 536 dagen geleden

     Er volgen de komende weken nog meer delen via dit kennisplatform. Zo deel ik uiteindelijk alle informatie over dit project. Via de website van ELO is deze informatie (nog) niet te vinden.

     • Elly Pouwels
      Elly Pouwels 536 dagen geleden

       Die blog zou ik graag willen lezen, Edith! Staat het op de ELO website?

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers