Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans

Inspirerende startbijeenkomst Kennisplatform Preservation

  Pepijn Lucker
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Pepijn Lucker in de groep Kennisplatform Preservation 597 dagen geleden

  Belang van preservation

  De bijeenkomst begon met een kennismakingsronde, waarbij iedereen direct aangaf op welke wijze preservation een rol speelt in zijn of haar werkzaamheden. Vrijwel alle aanwezigen gaven aan een verantwoordelijkheid te hebben bij de inrichting van een e-depot, waarbij opviel dat men zich zeer goed bewust is van de noodzaak om een preservation-beleid te implementeren. Niet alleen bij de archiefinstellingen zelf, maar vooral ook in het gesprek met de zorgdragers is preservation een belangrijk thema. De kennisbehoefte is groot, net zoals het besef dat dit thema om een gezamenlijk aanpak vraagt. Een kennisplatform Preservation biedt, zo concluderen de deelnemers, een goed podium om gezamenlijk vraagstukken aan te pakken en om kennis te delen. Bovendien concludeerde men dat er ook grote behoefte is aan afspraken over een eenduidig aanpak.

   

  Nationaal Archief modereert

  Het Nationaal Archief neemt op zich dit platform te ‘modereren’. Een van de eerste acties zal zijn de ‘community’ te vergroten door iedereen die in het thema is geïnteresseerd uit te nodigen lid te worden van het platform.

   

  Welke thema’s?

  Met behulp van de bekende methode van post-its werden de belangrijkste thema’s geïnventariseerd. Dit leverde een rijke oogst aan wensen op, die de komende weken uitgewerkt en geprioriteerd gaan worden. Hoog scoorde het delen van best practices over het implementeren en toepassen van de ‘preservation policy’ en het ontwikkelen van een richtlijn daarvoor. Ook is er grote behoefte aan een richtlijn voor ‘voorkeur- bestandsformaten’. Het Platform – dus de leden met elkaar – kan ook dienen om kennis te nemen van internationale ontwikkelingen en voor hulp bij het bewuster maken van zorgdragers van het belang van preservation.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers