Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans
Kennisplatform conservering

Kennisplatform conservering

papier, boeken en fotografische materialen

Help, de schimmeltest is positief maar ik zie niks op mijn papier!

  Gabriëlle Beentjes
  • iedereen (publiek zichtbaar)

  Nog altijd zijn er veel vragen over hoe om te gaan met schimmel, met ARA-kits en controles materiële staat van archieven. Daarom willen we graag een procedure opstellen die antwoord geeft op deze en andere vragen. 'Pluis in Huis' blijft de basis, maar wat roept vragen op, wat kan verbeterd worden, welke informatie mis je? Reageer op dit blogbericht of start met een specifieke vraag een discussie.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Gabriëlle Beentjes
    Gabriëlle Beentjes 538 dagen geleden

    Goed punt! Daar gaan we zeker naar kijken. Van Doc-Direkt weet ik dat zij archieven (laten) controleren vóórdat ze ze binnenhalen, maar misschien zijn er andere archiefbewerkingsdiensten die dat niet standaard doen. Een algemene procedure voor wat en hoe gecontroleerd wordt, maakt resultaten ook vergelijkbaar.

    • Elly Pouwels
     Elly Pouwels 539 dagen geleden

     Het opstellen van zo'n procedure lijkt me zeer relevant voor een bewerkingsdienst als Doc-Direkt: zij zitten toch vaak aan het begin van een overdrachtstraject. Heb je daar contact mee?

     Als een archief naar ons komt, is de bewerking en dus de primaire materiële zorgverlening al gebeurd. Maar vaak word ik pas ingeschakeld voor een conditiebeoordeling ná dat traject. En zie ik dus niet de samenstellende delen van zo'n archief, noch de diverse behuizingen waaruit ze vandaan komen. En kan ik niet goed inschatten waar de risico's liggen. 

     Het zou dus voor mij van grote waarde zijn om te weten dat de bewerkingsdienst een effectieve procedure hanteert in de 'omgang' met schimmels in het bijzonder en de controle materiële staat in het algemeen. 

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers