Informatie 2020

Inloggen
Engels | Nederlands | Frans

AIDO congres 9 maart 2015

  André Plat Archief 2020
  • iedereen (publiek zichtbaar)

  Op 9 maart 2015 vond het VNG-congres plaats voor het programma Archiefinnovatie Decentrale Overheden (AIDO). Archief 2020 heeft een presentatie gehouden en de 'mindmap' getoond betreffende het bevorderen van het gebruik van het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO). Het was een inspirerende bijeenkomst met royale kennisdeling.

  Kernopgave is om het eenvoudig en behapbaar te houden voor de decentrale overheden. Decentrale overheden worden graag op gang geholpen om metadataschema’s op gang te krijgen in de eigen organisatie.

  In een korte peiling tijdens de sessie van 9 maart bleek dat van de 70 aanwezigen, ongeveer 30% bezig is met de ontwikkeling van een metadataschema. Nog niemand had het metadataschema vastgesteld, maar ook was er niemand tegen zo'n schema.

  Het wordt nog een opgave om de bekendheid van het TMLO te realiseren. Circa 15% van de deelnemers heeft  het TMLO gelezen en wie het TMLO wel kenden hadden nog geen feedback uit hun praktijk op de 7 stappen uit het hoofdstuk 'En nu verder'.

  De suggestie werd gedaan of workshops kunnen worden georganiseerd. Dat gaat met de Summerschool van Archief 2020 zeker weer plaatsvinden. Ook gaat een projectleider vanuit Archief 2020 bezig met het bevorderen van het gebruik. Voor de vacature-oproep, zie:

  https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/detail/?preview=yes&baanplein_id=01630-403617816651 

  Voor de presentatie, bestanden e.d. zie elders op de pagina 'Metadata’ op Informatie2020.pleio.nl

  Meer lezen over het congres, kijk dan op: VNGCongresInnovatie

  Het was een inspirerende bijeenkomst met royale kennisdeling.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Mike Groels
    Mike Groels 895 dagen geleden

    Opmerkelijk was het aantal "niet-lezers" inderdaad. De opmerkelijkheid van de geringe feedback vind ik wel meevallen. Uit eigen praktijk weet ik dat je niet zomaar aan de slag gaat met een nieuw metadataschema op zichzelf. Dit zal onderdeel uitmaken van een groter geheel (zaakgericht werken, e-depot, nieuwe informatiesystemen). Pas wanneer daar iets zal veranderen, zal het TMLO meegenomen worden [denk ik]. Wanneer dit dan eenmaal aan de orde is, is het eerst nog een tijd een "DIV/IT feestje" vooraleer we ermee naar buiten willen treden in de organisatie.

    Het onderzoeken, mappen (niet een keer, maar voor meerdere systemen meestal), testen, in gebruik nemen, vaststellen etc. kost nou eenmaal tijd. Het lijkt me ook goed om beslagen ten ijs te komen wanneer je als informatiemanager of wie dan ook met de TMLO aankomt.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers